top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Yiyecekler Hakkında İlginç Bilgiler

Güncelleme tarihi: 7 Eki 2021

Biliyoruz, "yiyecek işte ne kadar ilginç olabilir" diye düşünüyor olabilirsiniz ama o kadar dallanıp budaklanan bir alan ki sürekli yeni bir şey öğretiyor bize. Öğrendiklerimizi sizinle paylaşma hevesimiz sağ olsun, pratik yemek tariflerinden mutfak terimlerine kadar pek çok alanda bilgilendirme yapmayı seviyoruz. Tüm bunları yaparken eğlenmemiz gerektiğini düşündüğümüz için de sizi biraz daha şaşırtacak bilgilerden bahsetmek istedik. Aslında sürekli kullandığımız malzemeler ve tükettiğimiz pratik yemek tarifleri hakkında bilmediğimiz birçok şey olabiliyor. Gelin yiyeceklerle ilgili ilginç bilgilerden bazılarına birlikte göz atalım.


#1 Günümüzde üretilen peynirlerin %4’ü çalınıyor ve bu istatistik peyniri dünya üzerinde en fazla çalınan yiyecek yapıyor. Karaborsada peynir ticareti yapanları daha önce duymuş muydunuz?

#2 Margarita pizza severleri buraya alalım. Bu pizzadaki malzemelerden domates kırmızıyı, mozarella beyazı ve fesleğen yeşili temsil ediyor. Bu da İtalyan bayrağındaki renkleri ortaya çıkararak ilginç bir sembolizm yaratıyor.

#3 Mideniz yandığında muz yiyebileceğinizi biliyor muydunuz? Vücuda hızla etki eden doğal bir antiasit içerdiği için midenizin rahatlamasını sağlar.

#4 Elmaların süngerimsi ve gözenekli yapısını daha önce fark ettiniz mi bilmiyoruz ama bunun sebebi, elmaların yaklaşık %25’i havadan oluşur. Bu yüzden suya attığınızda yüzerler.

#5 Pratik yemek tariflerinin baş tacı olan makarnayı çok seviyoruz ve neredeyse bütün çeşitlerini biliyoruz. Yoksa bilmiyor muyuz? Yiyeceklerle ilgili ilginç bilgiler listesinde yer almasına biraz şaşırsak da bilmediğimizi itiraf etmeliyiz. Saymaya kalksak 15 çeşidini ancak sıralayabileceğimiz makarnaların neredeyse 350 çeşidi bulunuyor.

#6 İtalyancada “tira” sözcüğü “çek, alıp götür” demektir. Tiramisu ise “Al götür beni” anlamına gelir. Biz ikna olduk... 😛

#7 Hindistan cevizi suyu, tıpkı kan plazması gibi yüksek miktarda sodyum ile düşük miktarda potasyum içerir. Sadece çok acil durumlarda Hindistan cevizi suyu, kan plazması yerine kullanılabiliyor.

#8 Nutella kalbimizi çoktan kazandı. Öyle ki dünyada yetişen fındıkların %25’i Nutella yapımında kullanılıyor. Bunun dezavantajı ise fındık kıtlığını azaltmak için bazı üniversitelerin laboratuvarlarda fındık üretme çalışmalarına mecbur kalması.

#9 Muskat cevizinin içerisinde bulunan miristisin adındaki madde, fazla tüketmeniz halinde halüsinasyon görmenize neden olur.

#10 Suların üzerinde yer alan son tüketim tarihinin suyla alakası yoktur. Suyun tarihi geçmez ancak plastik şişelerin geçebilir. Sizi çok olumsuz etkileyen bir durumla karşılaşmasanız bile suyun tadı hoşunuza gitmeyecektir.


Yiyeceklerle ilgili ilginç bilgilerden daha önce duyduklarınız var mıydı? Mutfaklarımız ve pratik yemek tarifleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için takipte kalın!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page