Yemek tarifleri arasında gezinirken bazı sayfalardaki görselleri daha iştah kabartıcı bulduğumuz olur. Özellikle lezzetli görünmesi ve kişiyi cezbetmesi için çekilen bu görseller menü, dergi ,blog, afiş, reklam ve yemek kitapları gibi yerlerde kullanılır. Büyük işlerde kompozisyon bilgisi ve teknik bilgilere sahip olan fotoğrafçı, yemek stilisti ve prop stilistleri tarafından kurgulanır. Ancak tek başına yemek fotoğrafçısı da baştan sona tüm işlemleri yerine getirebilir.
Life style ve natürmort kategorilerinde yer alan yemek fotoğrafları, fotoğrafçının tarzına göre doğal veya yapay ışıkta çekilebilir. Eğer hazırladığınız yemeklerin etkileyici fotoğraflarını çekmek istiyorsanız bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Gelin, yemek fotoğrafçılığına merak duyanlar için hazırladığımız başlıca noktalara göz atalım.
1-Işık Nasıl Kullanılmalı?
Işık kullanımı projenin içeriğine, müşteri taleplerine ve fotoğrafçının tarzına göre değişebilir. Yemeğin arkasından veya yanından gelecek şekilde konumlandırılan ışık, odak noktanızın öne çıkmasını sağlar. Doğal ışık kullanımında güneşin gün içindeki konumu ve hava durumu kontrol edilmelidir. Buna karşın yapay ışığın avantajı günün herhangi bir saatinde ve istenilen mevsimde çekim yapmaya olanak sağlamasıdır. Ayrıca yemeğin dokusunu bozmamak için flaş kullanılması tavsiye edilmez.
2-Çekim Süresi Ne Kadar Olmalı?
Yemekler hazırlandıktan sonra ısılarını ve formlarını kaybetmeye başlarlar. O yüzden ürünün yapısı düşünülerek hareket edilmeli ve çekim süreci ona göre planlanmalıdır. Işık, kamera açıları ve dekor yemek gelmeden önce hazır olmalı. Böylece yemek fotoğrafını çekerken vakit kaybetmemiş olursunuz.
3-Kompozisyon Nasıl Kurgulanır?
Kompozisyon kurgulamakta kişisel zevklerin yanında görsel anlamda gelişmiş bir göze sahip olmak da önemli. Bu yüzden yemek fotoğrafçılarının çekimlerini incelemek kendi tarzınızı oluşturmak için fikir almanıza yardımcı olacaktır. Gerekli bilgiye sahip olduktan sonra yemekle uyumlu arka plan ve zemin seçilmelidir. Kompozisyonu karışık hale getirecek çok renkli ve desenli fonlardan kaçınmalısınız. Kullanacağınız diğer objeler yemeğin önüne geçmemeli ve konseptle uyumlu olması çok önemlidir. Yaratılan konsept kendi içinde renk ve konu olarak bütünlük sahibi olmalıdır.
Eğer Yemek Sepeti gibi web siteleri veya menüler için çekim yapıyorsanız sadece yemeğin göründüğü beyaz fon üzerinde çekim yapabilirsiniz.
4-Çekim Açıları ve Lensler Nasıl Olmalı?
Yemek fotoğrafçılığında tabağı tam tepeden gören veya arka planın hafif bulanık olduğu yan açı çekimleri çok sık kullanılır. Alan derinliğinin daha iyi kullanıldığı 50mm-150mm lensler yemek fotoğrafçıları tarafından tercih edilir. Yakın çekim olanağı sağlayan lens çeşitleri yemek tariflerinizin detaylarını göstermek için ideal seçeneklerdir.
5-Fotoğraflara Son Dokunuş Nasıl Yapılmalı?
İşinizin çoğunu fotoğrafı kurgularken ve çekerken bitirmek en mantıklısı. Ancak düzenlenecek noktalar mutlaka olur. Bunun için Photoshop ve Lightroom gibi profesyonel araçlardan faydalanarak hatalarınızı düzeltebilir, ışık ya da renk ayarlamaları ile yemek fotoğraflarınızı daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Kullanılacağı ortama göre boyutlandırma gibi diğer işleri yapmak için program bilgisine sahip olmak önemlidir.
6-Yemek Fotoğrafçılığında Gelişmek İçin Ne Yapılmalı?
Elbette fotoğrafçılık veya yemek fotoğrafçılığı kursuna gitmek ilk seçenek. Ancak kendiniz evde ve restoranlarda bol bol fotoğraf çekerek hem elinizi hem de gözünüzü geliştirebilirsiniz. Yemek tarifleri hakkında bilgi sahibi olmak, farklı kompozisyonlar denemek ve fotoğraf sanatçılarının işlerini incelemek sizi geliştirecek püf noktalardan.
Çektiğiniz fotoğrafları bizimle paylaşabilir ve mutfakla ilgi daha fazla bilgi sahibi olmak için Binefis Youtube kanalını takip edebilirsiniz.
Comments