top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Turtaya Yakın Bir Bakış

Bizce tatlıya hayır demek ve çeşit çeşit tatlı tarifleri arasından tercih yapmak çok zor. İster sütlü isterse şerbetli olsun, farketmez. Her birinin kalbimizde yeri var.

Hamur işi tatlılar denildiğinde aklımıza ilk olarak turta tarifleri gelir. Tüm dünyada bilinen ve evlerimizde kolaylıkla hazırlayabildiğimiz elmalı turtalardan hepimiz yemişizdir. Tarçınlı tadı ve kıyır kıyır hamuruyla tadı damağımızda kalan bir lezzettir. Tarihinin 1300’lü yıllara dayandığı düşünülen ilk turta tarifi, 1514 yılında Hollanda’da bir yemek kitabının içinde bulunmuş. O zamanlar içerisine kakule, tarçın, hindistan cevizi, zencefil ve karanfil de eklenen tarifteki baharatlar, günümüze gelene kadar epey azalmış. Avrupa çıkışlı turta tarifleri tüm dünyaya yayıldıktan sonra oldukça popüler olmuş.

Elbette turtanın tek çeşidi elmalı ve tarçınlı olanlar değil. Pek çok farklı hazırlanış yöntemi olan turtaya bakış açınızı değiştirecek ve evlerinizde kolaylıkla hazırlamanızı sağlayacak 2 farklı pratik tatlı tarifi sunmak isteriz.


Belem Turtası

Son yıllarda hızla popülerleşmeye devam eden belem turtası, Portekizcede Pasteis de Nata olarak geçiyor. Tarife, bir fırın tepsisini ters çevirerek en üst kata yerleştirip 250 derecede 1 saat ısıtmakla başlayın. 3 adet milföy hamurunu çözünmesi için dışarı çıkarın. Bir tencereye 250 gr toz şeker, 125 ml su, bir limonun kabuğu ve çubuk tarçın ekleyip ısıtmaya başlayın. Hiç karıştırmadan, sadece tencereyi arada bir döndürerek kaynatın. Başka bir tencerede 250 ml süt ile 35 gr unu hızlı hızlı karıştırarak pişirmeye başlayın ve kenarlarından hafifçe kaynamaya başlayınca altını kapatın. Şerbeti, bu muhallebinin üzerine döküp güzelce karıştırın ve soğumaya bırakın.

Milföy hamurlarını rulo halinde sarın ve üç eşit parçaya bölün. Kek kalıplarını ortadan dışarıya doğru tereyağı sürerek yağlayın. Kestiğiniz hamurları yerleştirip kenarlara doğru kase biçiminde yayın. Soğuyan kremanın içerisine 5 tane yumurta sarısını teker teker ekleyip karıştırın. Bu esnada fazla hava almamasına dikkat edin ve pütürlü kalıyorsa süzgeçten geçirin. Bu karışımı kek kalıplarına tam dolmayacak şekilde pay edin. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Eğer arkası ve önü eşit pişmiyorsa arada bir çevirmekte fayda var. Fırından aldıktan sonra kalıplardan çıkardığının turta tarifinizi soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.


Sacher Turta

Viyana’da Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkan ve çikolata ile kayısı marmeladının uyumunu kanıtlayan bir turta tarifiyle devam ediyoruz. Öncelikle 60 gram bitter çikolatayı cam bir kaba alarak kaynar suyun üzerinde, bain marie usulü eritin. Çikolatanız soğurken 125 gram tereyağı ile 60 gram şekeri, kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. 4 adet yumurta sarısını ve bir tam yumurtayı teker teker ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Bitter çikolatayı da ekleyip karıştırdıktan sonra 55 gram un, 10 gram kakao, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilya ve 55 gram badem unu ile güzelce çırpın. Başka bir kapta ayırdığınız 4 adet yumurta beyazına bir tutam tuz ile 65 gram şekeri azar azar ekleyip çırpın. Çırpıcıyı kremadan çıkardığınızda, krema dimdik kalmayıp bükülmeli. Yumurta beyazlarından azar azar alıp çikolatalı karışıma ekleyerek, kapatma yöntemiyle karıştırın. Harcınızı kek kalıbına alıp 160 derecelik fırının en alt katında yaklaşık 1 saat pişirin.

Marmelat için 300 gram kayısının çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri iri doğrayıp 120 gram şeker, 1 paket vanilya ve 50 ml su ilave ederek yumuşayana kadar pişirin. Blendardan geçirdikten sonra soğumaya bırakın. Bir sos tenceresinde 125 gram kremayı ısıtın ve 150 gram çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Düzgünce ikiye böldüğünüz kekin üzerine marmelattan döküp yayın. İkinci katı koyup kalan marmelatı da güzelce yayın. Biraz kuruduktan sonra çikolatalı sosu da dökerek dolapta soğutun ve servis edin.




Sizin de deneyip beğendiğiniz turta tarifleri var mı? Bizimle paylaşmayı ve pratik yemek tarifleri ile tatlı tarifleri için takip etmeyi unutmayın. Afiyet olsun 😛

Son Yazılar

Hepsini Gör

Коментарі


bottom of page