top of page
Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Rengarenk Bir Lezzet Durağı: Meksika Mutfağı

Güncelleme tarihi: 11 Ağu 2021

Acısı, baharatları ve sosları ile dünya mutfağında sarsılmaz bir yerde olan Meksika mutfağı, pratik tarifleri ve rengarenk hazırlanmış tabakları ile oldukça cezbedici. Birçok farklı medeniyetin eşsiz karmasından oluşan Meksika mutfağında temelde dört medeniyetin izleri görülür.

Dünya mutfağından yemek tarifleri: Taco

Zapotekler salsa sosları ve tüm soğuk çorbalarla bu mutfağın soğuk kısmını oluşturdu. Tarımın gelişmesi ile Maya Uygarlığı, mısır üzerine kurulu bir mutfak inşa etti. Taco, tamale ve tortilla gibi ana malzemesi mısır olan yiyecekleri kazandırdı. Meksika yemekleri için bir diğer taşı koyan Aztekler de biber türleri ile kümes hayvanlarını dahil ederek bu mutfağın genişlemesine katkıda bulundu. Son olarak İspanyollar ise domuz, süt ürünleri, karanfil ve tarçın lezzetlerini bu mutfağa taşıyarak günümüzdeki halini almasını sağladı.


Coğrafi getirilerden ötürü zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Meksika’da mısır, fasulye ve meyve çeşitleri etkili bir rol oynar. Tatlıya düşkün olmadıkları için bu alanda çok fazla tarif bulunmaz ve daha çok çilek, kavun, karpuz ve domates yemeyi tercih ederler.


Dünya mutfağından yemek tarifleri: Burrito

Ülke geneline bakıldığında geleneksel olarak mutfağın dayandığı ürün mısırdır. Meksika’da sarı, siyah, kırmızı ve beyaz renklerde yetişen mısır, çikolata ve acı biber ile bir arada kullanılabilir. Mısır unundan yapılan tortilla, yemeğin yanında ekmek olarak tüketilen başlıca besinlerdendir. Bir Maya efsanesine göre ilk defa aç kalan kralın karnını doyurmak için hazırlanmıştır. Tortilla, farklı pratik tariflerin de temelini oluşturur. İçini doldurduğunuz malzemeye göre çeşitli isimler alır.


Bu ekmek küçük üçgenler halinde kesilip peynir ile kaplanarak kızartıldığında, Nacho denilen ve tüm dünyada cips olarak tüketilen bir atıştırmalık ortaya çıkar. Taco da cips gibi sert kabuk halindeki tortillanın içine et, sebzeler ve soslar eklenmesiyle hazırlanan en yöresel lezzetlerden biridir. Buritto her tarafı kapalı olacak şekilde sarılan bir dürümdür ve içinde kırmızı veya beyaz et, kırmızı fasulye gibi çeşitli malzemeler ve lezzetli soslar bulunur. İki kat tortilla arasına başta peynir olmak üzere diğer malzemelerin doldurulmasıyla hazırlanan Quesadilla da yanında acı krema, salsa ve acı biberle servis edilen bir diğer yöresel lezzettir.


Dünya mutfağından yemek tarifleri: Nachos

Tavuk, et veya karidesten yapılabilen ve ismini dana etinin özel bir yerinden alan Fajita rengarenk sebzelerle döküm güveçlerde hazırlanan ve çok fazla tüketilen bir yemektir. Meksika mutfağının incilerinden olup ekşi krema ve ızgara soğanla servis edilmesi tavsiye edilir.


Dünya mutfağında Meksika’nın, soslar konusunda uzmanlığı tartışılmaz ve domatesten yapılan sosları oldukça meşhurdur. Domuz yağı gezdirilmiş toprak kaplarda yavaş yavaş kaynatılarak pişirilir. Domates, biber, sarımsak, soğan ve kişniş ile hazırlanan salsa sos bu kategorinin gözde ismidir.


Meksika, içki kültürünün de geliştiği bir ülkedir. İsmini agave bitkisinin yetiştiği Tequila bölgesinden alan tekila içsisinin üretildiği yerlerden biridir. Mavi agave bitkisinden rafine edilerek şişelenen ünlü Olmeca marka tekila kalitesi bakımından diğerlerinden ayrılır.


Dünya mutfağından yemek tarifleri

Binefis ailesi olarak pratik tarifler ile lezzet hikayelerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page