top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Pofuduk Keklerin Sırlarını Açıklıyoruz!

Mükemmel kek var mıdır? Kesinlikle! Bizi çok kolay hüsrana uğratabilecek veya çok mutlu edebilecek bir tatlıdır kek. Fırını açtığınızda kabarmamış, içi pişmemiş, yüzeyi yanmış bir kekle de karşılaşabilirsiniz; tam kıvamında pişmiş, yumuşacık olmuş ve muazzam şekilde kabarmış bir kekle de. Aslında tüm yemek tariflerinde mutlaka uyulması gereken basit kurallar bulunuyor. Bu mutfak tüyolarına uyulduktan sonra kusursuz bir kek hazırlayabilirsiniz.

Elbette aşağıda vereceğimiz mutfak tüyoları tüm kekler için geçerli değil. Kanalımızda da yer verdiğimiz pek çok kek için farklı hazırlanış biçimleri bulunur. Biz bugün standart bir kek tarifini düşünerek yazıyoruz.


#1 Doğru Tarifi Seçmek

Bilmediğiniz bir tarif denemek istediğinizde güvendiğiniz sayfalardan faydalanmalısınız. Doğru ölçüler ve yöntemler gösterdiğinizden emin olduğunuz kanallar ile blog sayfalarındaki adımlara tam olarak uymanız gerekir. Binefis olarak sizinle paylaştığımız videoları ve blog yazılarını takip ettiğinizde istediğiniz sonucu elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Aşağıda hem yazılı hem videolu halini verdiğimiz efsane soslu limonlu kek tarifimizi bulabilirsiniz.







#2 Ölçülere Uymak

Yemek tariflerinize başlamadan önce her şeyden gerekli miktarlarda olduğundan emin olun. Tarifte yer alan ölçüler için hassas tartı, ölçü kabı ve kaşıkları gibi mutfak malzemeleri temin edebilirsiniz. Eğer yoksa gramajları tutturmanız kolay olmayacağı için yemek kaşığı, su bardağı gibi her mutfakta yer alan ürünlerle ölçü veren sayfaları tercih edebilirsiniz.

#3 Malzemeleri Doğru Isıda Kullanmak

“Oda sıcaklığında” sözünü duymayan yoktur. Bu özellikle yağ, yumurta ve süt için çok önemli bir detaydır. Böyle durumlarda tarife başlamadan bir süre önce buzdolabından çıkartıp beklettiğiniz malzemeleri kullanmanız gerekir. Benzer şekilde bazı malzemeleri soğuk kullanmanız gerekebilir. Bu yüzden sıcaklık farkından bir şey olmaz demeyin.

#4 İyi Çırpmak

Özellikle yumurtaları çok iyi çırpmak gerekir. Çünkü çırptıkça içine hava alan yumurtaların hacmi artar ve bu hacmi söndürmemek için doğru şekilde karıştırmak gerekebilir. Diğer malzemelerin de iyice birbirine karıştığından emin olmalı ve kekin genişlemesi için güzelce çırpmalısınız.

#5 Fırın Tepsisi Seçmek

Kek kalıplarının yapıldıkları malzemeler birbirinden farklı olduğu için tarifte belirtilen çeşitleri kullanmakta fayda var. Videoda izlediklerinizle aynı sonucu alamamanızın en büyük nedenlerinden biri kek kalıplarının malzemelerinin değişkenlik göstermesi ve genişliklerinin farklı olmasıdır. Kilitli kaplarda, silikon kalıplarda, borcamda veya küçük kağıt kalıplarda kek pişirmek mümkün.

#6 Fırını Isıtmak

Önceden ısıtılmamış bir fırına koyduğunuz kek, fırın istenen sıcaklığa gelene kadar söner. Bu yüzden kekin kabarması büyük ölçüde etkilenir. Ayrıca hazırladığınız kek karışımının hemen fırına girmesi gerektiğini de unutmamalısınız.


Binefis videolarını izlerken veya yazılarını okurken bu püf noktalara dikkat ederseniz, yumuşacık ve pofuduk kekleriniz olabilir! Pratik yemek tarifleri ve mutfak tüyoları için takipte kalın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page