top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Pilav Yapmanın Püf Noktaları

Mutfak, Binefis takipçilerinin vakit geçirmeyi sevdiği bir ortam. Mutfak tüyoları ile pratik yemek tarifleri hazırlamak çok daha vakit kazandırıcı oluyor ve keyfimiz ikiye katlanıyor. Zamanla kendi geliştirdiğimiz veya başkalarından öğrendiğimiz püf noktalar hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yemek tarifleri arasında çok basit gibi görünüp tutturması zor olan pirinç pilavı için de ufak tüyolara ihtiyaç duyduğumuz doğru. Türk mutfağında özellikle sulu yemek tariflerinin yanında servis edilen pilav, en fazla hazırlanan yemeklerden biri olmasına rağmen her yapışımızda farklı bir sonuç elde etme olasılığımız yüksek. Sürekli aynı adımları izlememize rağmen, pirincin yapısı farklı olduğu için bambaşka sonuçlar elde etmek mümkün. Tam kıvamında ve tane tane dökülen bir pirinç pilavı hazırlamak için gerekli olan püf noktaları sizin için bir araya topladık.

tane tane pirinç pilavı tarifi - mutfak tüyoları - pratik yemek tarifleri

1- Pirinç Seçmek

İyi bir pirinç pilavı tarifi için izlenmesi gereken ilk adım iri taneli ve kaliteli pirinç seçmektir. Yani en uygun pirinç baldodur. Elbette taze olması da çok önemli, yoksa bayat taneler birbirine yapışır ve lapa olma olasılığı artar. Sonrasında da hepimizin bildiği gibi içerisindeki taş gibi yabancı maddeleri ayıklamak gerekiyor.

2- Tencere Seçmek

Henüz pişirme aşamasına geçmeden önce en uygun tencereyi seçmek önemlidir. Derinliği fazla olmayan geniş tencereleri tercih edebilirsiniz. Pirinçlerin kırılmamaları ve şişip kabardıkları zaman tencereye sığmaları için uygun bir seçimdir. Ayrıca pirinçlerin tencereye yapışmasına da engel olur.

3- Ilık Suda Bekletmek

Pirinçlerinizi 1-2 saat ılık suyun içinde bekletmek nişastasının akmasını sağlar ve böylece lapa olmasını önlemiş olursunuz. Suda bekletseniz de bekletmeseniz de duru su çıkana kadar yıkamakta fayda var.

4- Yağ Seçmek

Lezzetli bir pirinç pilavı hazırlamak için seçilen yağ çok önemlidir. Kaliteli bir tereyağıyla hazırladığınız pilav ağızda hoş bir tat bırakır. Eğer sıvıyağ kullanmak istiyorsanız zeytinyağını tercih etmenizi öneririz. Ağız tadınıza göre tereyağı ile zeytinyağını karıştırarak da kullanabilirsiniz.

5- Pirinçleri Kavurmak

Pirinçlerinizi kırmamak için tahta bir kaşıkla alttan yukarıya doğru dikkatli şekilde karıştırmalısınız. Pilavınız kavurma esnasında hem sıcaklık hem de tereyağı sebebiyle hafif sarı bir renk alır. Daha beyaz olmasını istiyorsanız bu işlemi kısık ateşte yapmalı ve yağın yanmamasına özen göstermelisiniz. Kavurma esnasında 1-2 damla limon suyu damlatmak da pilavın beyaz kalmasına yardımcı olur.

6- Ölçüyü Ayarlamak

Kaç kişi için veya kaç tabak pilav hazırlamak istediğinize göre kafanızda bir porsiyon oluşturmalısınız. Pirinç ile suyun oranlarını ayarlamak diri veya lapa bir pilav hazırlamamak için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Eğer önceden ıslattıysanız 1’e 1 ölçülerinde, ıslatmadıysanız da 1 su bardağı pirince 1 buçuk su bardağı su denk gelecek şekilde ayarlama yapabilirsiniz.

7- Pişirmek

Son olarak suyunu döktüğünüz pirinçlerinizi, su her tarafa dağılacak şekilde karıştırdıktan sonra kendi haline bırakmalısınız. Kısık ateşte pişen pilavınız suyunu çektikten sonra altını kapatıp kapakla tencere arasına kağıt havlu sererek demlenmeye bırakın. Ardından afiyetle yiyeceğiniz tane tane pirinç pilavı tarifiniz hazır olacak.


tane tane pirinç pilavı tarifi - mutfak tüyoları - pratik yemek tarifleri

Pirinç pilavı hazırlarken sizin dikkat ettiğiniz püf noktalar neler? Pratik yemek tarifleri hazırlarken bu tarz tüyoları kullanıyor musunuz? Bizimle küçük sırlarınızı paylaşmayı ve pratik yemek tarifleri ile mutfak tüyoları için takipte kalmayı unutmayın! 😊

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page