top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Mutfağa İlgisi Olanlar İçin Gastronomik Terimler

Binefis ailesi olarak mutfağa ilgisi olanları geliştirecek ve ilgisi olmayanları yönlendirecek yemek tarifleri ile mutfak tüyoları vermeyi seviyoruz. Youtube kanalımızdaki yemek tariflerini püf noktalarıyla birlikte uygulayarak ve blog yazılarımızı okuyup mutfak kültürünüzü arttırarak uzmanlaşma yolunda ilerleyebilirsiniz. Yemek tariflerini anlatırken kullandığımız bazı terimlerin anlamlarını açıklıyoruz ama ekstra bir blog yazısında toparlayarak sunmak istedik. Böylece eşe dosta havanızı atabilir, gastronomik sohbetlere katılabilirsiniz 😉

Gastronomide kullanılan terimler ile jargonların çoğunluğu Fransızca veya İtalyanca’dan gelir. Bu terimlerden bazılarını bilmek sizin ustalığınızı arttıracak ve yeni yemek tarifleri hazırlamak konusunda cesaretlendirecek.

mutfak terimleri - mutfak tüyoları - pratik yemek tarifleri
Kruton

#1 Aldente

Bu terimi daha önce duymuş ama anlamına bakmamış olabilirsiniz. Genellikle makarnalar için “dişe gelir” manasında kullanılan terimdir. Yani normalden biraz daha az pişirerek yemeğin tam yumuşamasına izin vermediğimizde aldante olur.

#2 Bain Marie

Dilimize Fransızca’dan “benmari” olarak geçmiştir ve sanıyoruz en son Sacher turta tarifi verirken bu usulden bahsetmiştik. Çikolata gibi doğrudan ateş üzerine koyulduğunda yapısı bozulabilecek yiyecekler için kullanılır. Ateşe koyulmuş su dolu bir tencere üzerine oturtulan cam kase içinde eritme usulüdür. Su buharında yavaş yavaş eritilen gıda, ateş ve suyla direk temas etmez.

#3 Füme

Bu terim dilimize o kadar yerleşmiş ki Türkçe olduğunu düşünebilirsiniz. Fransızcadan geçen “füme” sözcüğü, etin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için tütsülenerek kurutulması anlamına gelir.

#4 Ganaj

Pasta, kek, kurabiye, profiterol, şekerleme gibi tatlıların üzerini kaplamak veya süslemek için kullanılan kremadır.

#5 Konkase

Özellikle domates için kullanılan bu doğrama şekline göre, önce kabuk soyulur ve çekirdekler çıkartılır. Ardından kalan etli bölüm zar boyutunda küp küp doğranır.

#6 Kruton

Daha çok çorba ve salataların üzerinde kullanılan küp küp doğranmış, kızaltılmış ve baharatlarla tatlandırılmış ekmeğe verilen isimdir.

#7 Meyane

Dilimize Farsçadan geçmiş olan terimi annelerinizden duymuş olabilirsiniz. Çorba, sos ve yemeklere kıvam kazandırmak için kavrulmuş olan un ve tereyağı için kullanılır.

#8 Tartolet

Tek lokmalık minik tartlar bu isimle anılır.

#9 Wok

Başta Uzak Doğu mutfağında kullanılan geniş ve çukur tavalardır. Yüksek ateşte yemeğin dibinin tutmasını önleyen özel bir yapısı vardır.

#10 Torşon

Uluslararası mutfaklarda aşçıların kurulama ve sıcak nesneleri tutmak için kullandıkları, pamuklu ve tüy bırakmayan bezlerdir.

mutfak terimleri - mutfak tüyoları - pratik yemek tarifleri
Wok tava

Mutfak terimleri hakkında bilgi sahibi olmak hoşunuza gittiyse, serinin devamı için takipte kalmayı unutmayın. Pratik yemek tarifleri ve mutfak tüyoları öğrenmek için Youtube kanalımızı ziyaret edebilir veya diğer blog yazılarımızı okuyabilirsiniz. 😊

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page