top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Mutfak Terimlerinde Yenilikçilik: Füzyon Mutfak Nedir?

Bu yazı denemeyi ve karıştırmayı sevenlere gelsin. Çünkü mottosu karıştırmak olan bir mutfak teriminden bahsedeceğiz.

Her geçen gün kendini geliştiren ve yeni şefler yaratan gastronomi alanı, deneme yanılma yoluyla ortaya çıkmıştır. Coğrafyanın ve savaş, kıtlık gibi büyük olayların etkisiyle, var olan malzemelerle neler yapılabileceğine kafa yorularak geleneksel mutfaklar yaratılmıştır. Mutfaklarımızda kalan son malzemelerle neyi karıştırarak pratik yemek tarifleri elde edebileceğinizi mutlaka düşünmüşsünüzdür. Hala lezzet reçetelerinde son aşama elde edilene kadar yepyeni tatlar keşfedilir. Mutfakların gelişip büyümesi için sürekli üretmek gerekir ve zamanla farklı ülkeler birbirlerinin yemek tariflerinden beslenmeye başlar. İşte füzyon mutfak mantığı buradan geliyor. Füzyon mutfak (fusion cuisine), dünyanın farklı lezzetlerini ve pişirme tekniklerini aynı tabakta kaynaştırmak anlamına geliyor. Füzyon mutfağı bir orkestraya benzetebiliriz. Tabağınızdaki harmanı, birbirinden farklı sesler çıkartan müzik aletleri bir araya geldiğinde ortaya çıkan ahenk gibi düşünebilirsiniz.

Dünya mutfağı & füzyon mutfak nedir?

Yeniliklere açık, farklı lezzetleri bir arada seven ve dünya mutfağına ilgi duyan kişilerin çok seveceği bir mutfaktan bahsediyoruz. Zaten ilk adımları tam olarak böyle hislerle atıldı. Metropolleşmenin hızla arttığı 80’li yıllarda farklı mutfak kültürlerine ve lezzetlere olan merak da artıyordu. Restoran kültürünün gelişmesiyle birlikte şefler, dünya mutfaklarından farklı teknikleri karıştırarak bu ihtiyacı karşılayan yaratıcı bir sonuç elde ettiler. İnternete erişimin artması gibi sebeplerle geçtiğimiz yüzyıla göre daha kompleks yemek tarifleri hazırlayabilir hale geldik.

Refika Birgül, füzyon mutfağıyla ilgili üç noktaya değinerek güzel bir açıklama yapıyor. “Füzyon’u üç farklı şekilde düşünebiliriz. Bunların ilki, farklı kültürlere ait yakın bölgelerin yemeklerinin karışımı. İkinci şekilde bir yemek kültürü belirleyici olurken diğer mutfakların teknik ve malzemeleri kullanılır. Son olarak, herhangi bir mutfak kültürü belirleyici olmadan pek çok farklı mutfağın bir araya getirilmesidir.”


Dünya mutfağı & füzyon mutfak nedir?

Geçtiğimiz 10 senede göçmenlerin etkisiyle gelişen Meksika-Kore mutfaklarının kaynaşmasından doğan lezzetleri örnek olarak gösterebiliriz. Klasik Meksika burrito veya tacosu, Kore usulü pişmiş et ve bir çeşit turşu olan kimchi ile servis edilebiliyor. Aslında füzyon mutfak tariflerini anlatmak için Toronto’da ortaya çıkan sushi pizzayı örnek vermek yeterli. Elbette bu lezzetler öylesine bir araya getirilmedi. Pişirme tekniklerinin ve tatların birbiriyle uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu noktada hangi malzeme neyin içinde olur diye düşünmek ve yemek tariflerinin son halinin nasıl olacağını tahmin etmeye çalışmak önemli.

Dünya mutfağı & füzyon mutfak nedir?

Türk mutfağında porsiyonlardaki bolluk sebebiyle füzyon mutfak tarifleri pek cazip bir seçenek gibi gelmeyebilir. Çünkü porsiyonları genellikle çok ufak oluyor. Ancak yeni tatlar peşinde koşanlardansanız ve yemek kültürünüzü geliştirmek istiyorsanız mutlaka denemelisiniz. Bir arada düşünemeyeceğiniz kombinasyonları deneyimlemek için füzyon mutfak tariflerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Binefis ailesi olarak pratik yemek tarifleri ve lezzet hikayeleri sunmaya devam edeceğiz. Bu tarz mutfak bilgileri için diğer blog yazılarımızı okumayı unutmayın:

https://www.binefis.com/post/yenilik%C3%A7i-bir-mutfak-terimi-nordik-mutfak-nedir

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page