top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Hikayesi Olan Yemekler: Hünkar Beğendi

Yemek tariflerinin bulunması sürecinde her birinin ayrı bir hikayesi vardır. Deneme yanılma yoluyla ve çoğunlukla yokluk anlarında keşfedilen yemek tariflerinin hikayeleri bazen daha fazla ilgi çekici olabiliyor. Hiç beklenmedik anlarda yapılan küçük keşifler, günümüzde sürekli tükettiğimiz veya dünya mutfağında tanınan lezzetlere dönüşebiliyor. Hünkar beğendi yemeği de Osmanlı’dan günümüze ulaşmış kültürel miraslarımızdan biridir. Hala seçkinliğini koruyan bu yemeğin sofralarımıza geliş hikayesine birlikte göz atalım.



İlginç hikayemiz 1867 senesinin yaz aylarında, dönemin padişahı Sultan Abdülaziz’in Paris’teki bir sergiyi ziyareti ile başlıyor. Bu yolculuğun önemli taraflarından biri de bir padişahın sefer amacı dışında ilk ve son kez yurt dışına çıkmasıdır. Sergi için gittiği Paris şehrinde III.Napoleon’u ziyarete gider ve sarayda İmporatoriçe Eugenie’i görür. Sultan ve İmparatoriçe ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar ancak bu aşkın imkansızlığı sebebiyle ayrı düşmek durumundadırlar. Birbirlerini hiç unutmadan ve bir süre hiç görüşemeden zaman geçer.

Ancak bir süre sonra kader yüzlerine güler. Ünlü Süveyş Kanalı’nın açılışına Napoleon ve Eugeine davet edilir. Napoleon bu davete katılamayacağı için kendisini temsilen eşi Eugenie’i Mısır’a gönderir. Tek başına çıktığı bu yolculuğu fırsat bilen İmparatoriçe, önce İstanbul limanına uğrar ve Sultan Abdülaziz’i sarayda ziyaret eder. Yolculuğunda Eugenie’e eşlik eden aşçısından, yemek için beşamel sos hazırlamasını ister. Fransız aşçı sosu hazırlar ama saray mutfağının baş aşçısı içine közlenmiş patlıcan karıştırır. Bu nefis harcın üzerine de sultanın en sevdiği et yemeğinden koyarak servis eder. Abdülaziz bu iki aşçının yeni yemek tariflerini o kadar sever ki ismi hünkar beğendi olarak kalır. Bu isimle tüm ülkeye ve dünyaya nam salan hünkar beğendi tarifi için bir füzyon mutfak örneği diyebiliriz.


Bu güzel yemeğin hikayesi ne yazık ki mutlu sonla sonuçlanmıyor. O geceden sonra İstanbul’da sultanla birlikte kalmaya karar veren Eugenie bir gün haremde uyurken, sultanın annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından ziyaret edilir. Eugenie’yi saraydan kovar ve eşi Napoleon’un yanına sürgüne gönderir. Bu olayın üzerinden çok fazla zaman geçmeden Abdülaziz tahttan indirilir ve öldürülür. Hiç kavuşamamış olan aşıklardan geriye sadece dünyaca ünlü nefis bir yemek tarifi kalır.

Binefis ailesi olarak sizlere yemek hikayeleri anlatmaya ve pratik yemek tarifleri vermeye devam edeceğiz. Bizi takip etmeyi ve yemek tariflerini kaçırmamak için kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page