top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Gastronomiye Dadanıyoruz!

Evlerinde yemek tarifleri hazırlamayı sevenler ve yemek için yaşayanlar buraya! Size gastronomi hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Son yıllarda mutfak sanatları bölümleri ile workshoplara karşı artan talep bu kadar fazla olunca, merak ettiklerinizi anlatalım istedik.


Yemek tarifleri hazırlamak konusunda ustalaşmak bildiğiniz üzere emek ve zaman istiyor. Senelerdir bu alanda devamlı denemeler yapıyor olsak da bizim bile kek yaktığımız oluyor elbette. 😊 Mutfak, kolayca kazaların yaşanabileceği ve ufak tefek aksiliklere ortam hazırlayan bir yer olduğu için hem videolarımızda hem de blog yazılarımızda püf noktalar ile dikkat edilmesi gereken noktalara değiniyoruz. Eğer profesyonel bir şef olmak istiyorsanız daha farklı bir yol izlemeniz gerekiyor. Aşçılık kurslarını veya üniversitelerin gastronomi bölümlerini tercih etmeniz, bu alanda yükselmenizi ve her detayı tüm disipliniyle öğrenmenizi sağlar. Aşçılık kursları biraz daha ufak işletmelerde iş bulmanız veya kendi butik işletmenizi açmanız için yeterli seviyeye ulaşmanız için gerekli olan tüm yetkinliği kazandırır. Ancak büyük restoranlarda çalışan bir şef olmak istiyorsanız gastronomi bölümü okumalısınız. Gastronomi sözlük anlamı olarak yemek bilimi, iyi yemek sanatı, yemekten anlama ve iyi yemek düşkünlüğü anlamlarına gelir. Ham maddelerin hazırlanışından midemize indiği ana kadar geçen sürede gerçekleşen her şeydir aslında.


Dünya mutfağındaki lezzetlere karşı ilgimizin artması ve yemek tariflerine bakış açımızın değişmesi ile gastronomi bölümüne olan talep de artmıştır. Yemeğe, yemek tariflerine, mutfağa ilgisi olan kişilerin mutfak sanatları alanında bilimsel eğitim almanızı sağlayan bir bölümden bahsediyoruz. Çoğunlukla üniversitelerin güzel sanatlar tarafında karşımıza çıkan gastronomi bölümünü yalnızca bilimsel olarak tanımlamak doğru olmaz. Paul Freedman’a göre gastronomi bir bakış açısı, bir estetiği ifade eder.


4 senelik eğitim boyunca mutfak teknikleri, dünya mutfakları, Türk mutfağı, temek pastacılık, moleküler gastronomi, soğuk ve sıcak mutfak gibi pek çok uygulamalı ders verilir. Eğitimin teorik tarafında ise gastronomi ve yiyecek tarihi, mutfak kültürü, gıda güvenliği ve hijyeni, şarap kültürü ve bilimi gibi keyifli dersler ile işin detayları öğretilir. Mezuniyet sonrasında mutfağa yönelerek aktif rol alacağınız bir meslek yapabilirsiniz. Eğer teori tarafı size daha fazla hitap ediyorsa gastronomi uzmanı olarak nitelendirilen bir alanda, pratik olarak yemek yapmasanız bile kültürel birikiminiz ile iş sahibi olabilirsiniz. Yemek fotoğrafçılığı bu anlamda oldukça keyifli ve tercih edilen bir meslektir. Birçok iş imkanı bulunan gastronomi alanında İngilizcenizi geliştirmek sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Binefis ailesi olarak gastronomi bölümü okuyan veya okumuş kişilerden gelecek tavsiyeleri bekliyoruz 😊 Yemek tarifleri ve aşçılık kursları hakkında merak ettikleriniz için bizi takip etmeyi unutmayın!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page