Bir misafir ağırladığınızda sofra düzeni, diğer günlere göre daha farklı olur. Günlük hayatta kendimiz için kurduğumuz sofralarda, her zaman kullandığımız mutfak gereçleri ile yemek yerken, bir misafir geldiğinde onlara özel alınmış tabak takımları ortaya çıkıverir. Geleneklerimizde misafirin yeri çok ayrı olduğu için onları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterilir. Elbette en iyi yaptığınız yemek tariflerini şık ve akıllarda kalıcı şekilde sunmak en güzelidir. Çünkü yemek tariflerimiz tadı ve kokusu kadar görüntüsüyle de cezbettiği için, kötü sunulursa önyargı oluşturabilir.
İdeal bir sofra düzeni nasıl olmalıdır diye merak edenler için hazırladığımız bu yazıda vereceğimiz temel kuralları kendinize göre yorumlayabilirsiniz. Ufak dokunuşlarla bile en sıradan yemek masalarını bir şölen ortamına dönüştürebileceğinizi göreceksiniz. Elbette şık bir sofra kurarken misafirlerinizin yakınlık derecesi, yemeğin resmiyeti, varsa özel gün konsepti, masanın bulunduğu ortam gibi kriterleri de göz önünde bulundurduğunuzda en uygun tasarım kafanızda belirecektir. Dilerseniz doğru bir sofra düzeni nasıl olmalıymış, birlikte inceleyelim.
Yapmanız gereken ilk şey masa örtüsü seçmek. Masanızı direk kullanmak istiyorsanız bile ortaya runner benzeri, daha ufak ama masayla uyumlu bir örtü seçebilirsiniz. Büyük bir örtü seçerken çok kısa veya çok uzun olmamasına dikkat edin. Temelde masa örtüsü seçerken dikkat edilmesi gereken ilk unsur, diğer öğelerle birlikte nasıl görüneceğini düşünmektir. Masa örtüsünü boş bir tuval gibi düşündüğünüzde üzerine gelecek her şeyle uyumlu olması gerektiğini hayal edin. Bu yüzden en akıllıca ve klasik tercih düz beyaz renk kullanmaktır. Üstelik masanızı olduğundan geniş gösterecektir.
Masa düzeniyle ilgili en kafa karıştırıcı konu ise tabak, çatal, kaşık ve bıçakların nasıl yerleştirileceğidir. Tabaklar elbette masanın o kısmına oturacak kişinin tam önünde bulunmalı, en altta servis tabağı ve en üstte çorba kasesi durmalı. Tatlı servisi yaparken yemek tabağını masadan kaldırmayı da unutmamalısınız. Tabaklarınızı birbiriyle uyumlu olacak şekilde renkli, desenli ve beyaz karışık kullanmak masaya hoş bir hareketlilik katacaktır. Yemek çatalı sol el ile tutulacağı için tabağın solunda, bıçak ise tabağın sağında durmalı. Yemek kaşığı ise bıçağın hemen sağında durmalı ve salata çatalı yemek çatalının solunda konumlandırılmalı. Su ve meşrubat için kullanılacak bardakları da sağ tarafta yer alan bıçak ve kaşığın önüne koymalısınız.
Sofra düzeni peçetelerle çok daha sofistike bir hal alır. Tek kullanımlık peçete kullanacaksanız renkli ve büyük boy tercih etmenizi öneririz. Ancak yemek davetinizin resmiyetine göre kumaş peçete kullanmak daha mantıklı olacaktır. Peçeteleri çatalların soluna veya tabakların üstüne yerleştirebilirsiniz. Özel katlama tekniklerini veya peçete halkalarını kullanarak masanızı daha göz alıcı hale getirmeniz mümkün.
Son olarak estetik zevklerinize göre dekore edeceğiniz sofranızda çeşitli aksesuarlara yer verebilirsiniz. Aşırıya kaçmadığınız sürece zarif dokunuşlar yapabilirsiniz. Her zaman her yere güzellik katan canlı çiçekleri mutlaka öneriyoruz. Masada oturan kişilerin birbirini görmesini engellemeyecek ve yemeklere girmemesini sağlayacak büyüklükte seçtiğiniz canlı çiçekler tek tür veya karışık bir buket olabilir. Çeşitli mum ve mumluklar, deniz kabukları, küçük ışıklar da kullanabilir, göz zevkinize göre süsleme yapabilirsiniz.
Binefis ailesi olarak şık bir sofra düzeninin nasıl olması gerektiğiyle ilgili temel bilgileri aktardık. Eğer şık masalar hazırlarsanız fotoğraflarınızı bekliyoruz! 😉
Comments