top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Dersimiz: Espresso

Her köşe başında üçüncü nesil kahveci görmeye başladığımız son yıllarda kahve, arkadaşlarımızla buluşma bahanemiz oldu artık. Çalışmak, sohbet etmek, kitap okumak gibi birçok aktivitenin gerçekleştiği bu ortamlar tam müdavimi olunacak türden. Artık hepimiz az çok hangi kahvenin içinde ne var, hangisi nasıl hazırlanıyor biliyoruz. Zaten hazırlanma aşamalarını da yakından izleme fırsatımız olduğu için baristalık aşina olduğumuz bir alan. Yine de içtiğimiz kahveleri daha yakından tanımak, kendimize uygun lezzetleri bulmak için çok faydalı olacaktır. O yüzden bu yazımızda espresso bazlı kahvelerin detaylarını inceliyoruz.


Espressoyu sertlik ve porsiyon bakımından Türk kahvesine benzetebiliriz. Ancak hazırlanış biçimi oldukça farklı. İnce öğütülmüş kahvenin sıkıştırılıp 90 derecelik su kullanılarak 30 saniye boyunca ve 9 barlık basınçla demlenmesi ile hazırlanır. Bu yüzden isminin basınç anlamındaki “press” veya hızlı anlamındaki “espress” kelimelerinden geldiği düşünülmektedir.

Gerçekten lezzetli bir espresso hazırlamak için uyulması gereken birtakım kurallar vardır. İtalyanlara göre oldukça katı koyulmuş olan bu kurallar arasında kahvenin öğütülme kalınlığı, öğütülme zamanı, su basıncı, gramajı gibi aşamalar ile ilgili net bilgiler bulunur. Elbette iyi bir kahve harmanı ve baristanın becerisi de iyi bir espresso içmek için önemlidir. Mililitre başına düşen kafein miktarı fazla olduğu için oldukça sert bir kahve çeşididir ve genelde tek başına tercih edilmez. Şimdi, içine eklenen aroma, süt ve süt köpüğü ile oranlarına göre isimlendirilen espresso kahve çeşitlerine göz atalım.



1- Americano

İkinci Dünya Savaşı esnasında askerlerin espressoyu çok sert bulup üzerine su eklemesiyle bulunmuş kahve çeşididir. Bardağın 3/2’si sıcak su ile doldurulur ve üzerine tek shot espresso eklenir. Kahvenin sonradan eklenmesi önemlidir. Çünkü sıcak su sonradan eklenirse kahve yanar ve acı, rahatsız edici bir tat oluşturur. Bu haliyle filtre kahveyi andırsa da americano daha gövdeli ve serttir. Espressodan daha fazla tercih edildiğini söylesek yalan olmaz. Eğer siz de espressoyu tek başına çok sert buluyorsanız, americano deneyebilirsiniz.



2- Ristretto

Espresso ile aynı kahve gramajı ayarlanarak hazırlanır ancak daha az su miktarı kullanıldığı için çok daha serttir. Espresso bile sert bir kahve olduğu için ristrettoyu tercih edenlerin çok az olduğunu söylememize gerek yoktur sanırım.


3- Cappuccino

İsim hikayesi oldukça ilginç olan bir kahve var sırada. Cappuccino’nun meşhur olduğu dönemde İtalya’da Capuchin rahipleri varmış ve siyah giysi üzerine beyaz başlık takarlarmış. Cappuccino ise kahve üzerine köpük görüntüsü sebebiyle bu rahiplere benzetilmiş. En meşhur kahve çeşitlerinden biri olan Cappuccino bol köpüklü olmasıyla bilinir. Yağlı süt kullanılması, sütün krema kıvamında olması ve köpüğün bardak seviyesini aşmaması önemlidir. Bir fincanın ¼'ünü espresso ve kalanı da süt ve köpüktür.


4- Latte

Latte şüphesiz ki en meşhur kahve çeşitlerinden biridir ve baristaların üzerine sanat niteliğinde şekiller çizdiği şekiller ile oldukça ilgi odağı olmuştur. Yumuşak içimli olan latte, süt ve kahve ile hazırlanır. İdeal bir lattenin üzerinde cappuccinodaki gibi köpük bulunmaz. Bir shot espresso üzerine süt ve süt kreması eklenerek hazırlanan latteye çeşitli soslarla aroma kazandırılabilir.


5- Mocha

İsmini Yemen’deki Muha telaffuzlu şehirden alan Mocha, tatlıya düşkün kişilerin çok sevdiği kahve çeşitlerindendir. Lattenin eritilmiş çikolata eklenerek hazırlanan halidir. Fincanın 1/3’ü bitter çikolata ve geri kalanını kahve, süt, süt köpüğü kaplar. İsteğe göre beyaz çikolata ve sütlü çikolata ile hazırlanabilir.


6- Cortado

İspanyolca’daki “kesmek” fiilinden gelen cortado ismi “kes” anlamındadır. Yine latte ve cappuccino gibi esprosso ile süt birleşiminden oluşuyor olsa da bu defa iki malzemenin oranı eşit. Bu da kahve tadının daha yoğun olması anlamına geliyor. 120 ml’lik kulpsuz cam bardaklarda tüketilir.


7- Flat White

İlk olarak Avustralya’da denenmiş ve dünyaya yayılmıştır. Latte ile farkı iki shot espresso kullanılması ve krema tabakasının biraz daha ince olmasıdır. Kahve tadını daha yoğun hissetmek isteyenler için ideal kahve çeşitlerinden biridir.

Kahve çeşitleri listesi daha uzayabilir. Artık gittiğiniz kahvecilerde vereceğiniz siparişi daha iyi biliyorsunuz. Yine de her mekanın kendine has hazırladığı içeceklerden de mutlaka deneyin. Sizin favori kahveniz hangisi? Bizimle paylaşmayı ve pratik yemek tarifleri ile lezzet hikayeleri için takip etmeyi unutmayın!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page