top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır?

Şimdi hayal edin: Güzel bir çarşıda gezintiye çıkmışsınız. Bir anda nefis bir kahve kokusu duyuyorsunuz. Bu cezbedici kokunun peşine takılıp, yeni kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan bir dükkanın önüne varıyorsunuz. Dayanamayıp aldığınız bir paket kahve sıcacık ve mis gibi kokuyor. İşte bu tazecik kahveyi ilk içişin keyfi bambaşka olur.

Sanıyoruz Osmanlı’dan günümüze kalan en güzel keyiflerden biridir Türk kahvesi. Tüm dünyada telvesiyle birlikte servis edilen tek kahve çeşididir ve geleneğimizde önemli bir yere sahiptir. Tamamıyla keyifle özdeşleşen Türk kahvesi, merasimlerin baş tacıdır. Açıkçası bu kahve bol köpüklü içilmeyi sonuna kadar hak ediyor. “Bir keyfimiz var” desek yeridir. Peki tadı damağınızda kalacak bol köpüklü Türk kahvesi nasıl hazırlanır? 40 yıl hatırı için tadı damağınızda kalacak bir kahve hazırlamanın püf noktalarını sizin için derledik.

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl hazırlanır? - Kahve çeşitleri nelerdir?

#1 Taze Kahve

“Lezzetli bir Türk kahvesi nasıl hazırlanır?” sorusunun ilk cevabı bu: Taze kahve. Paketini açtıktan sonraki ilk kahvenin tadı gerçekten çok güzel olur. Hava almayacak bir kapta, nemden uzak şekilde muhafaza ederek tazeliğini korumasını sağlamanız gerekir.

#2 Arıtılmış Su

Yumuşak bir kahve için suyun ph değeri önemlidir. Bu yüzden musluk suyu yerine arıtılmış su veya şişe su kullanmanızı tavsiye ederiz. Suyunuz soğuk olursa kahveniz daha fazla köpüklü olur.

#3 Bakır Cezve

Kabul ediyoruz, kahve makineleri oldukça güzel sonuç veriyor. Yine de gelenekselliğe bağlı kalarak bakır cezve kullanmanız daha iyi olacaktır. Isıyı iyi iletmesi, lezzeti etkileyen faktörlerdendir.

#4 Kahve-Su-Şeker

Fincan başına koyduğunuz kahve miktarı çok önemlidir. Bir fincan kahve için iki çay kaşığı kahve kullanmalısınız. Tabii ki bildiğiniz üzere suyu fincanla ölçerek koymalısınız. Damak tadınıza göre sade kahve hazırlamak istiyorsanız hiç şeker kullanmanıza gerek yok. Az şekerli için yarım, orta şekerli için bir, şekerli için ise iki çay kaşığı şeker ilave edilir.

#5 Karıştırma

Tüm malzemelerinizi cezveye koyduktan sonra, ateşe koymadan önce 30 saniye kadar karıştırın. Daha lezzetli ve yumuşak içimli bir kahve için bunu yapmanız önemli. Ancak ateşe koyduktan sonra karıştırmamalısınız.

#6 Ağır Ağır Pişirme

Evlerimizde közde Türk kahvesi yapma imkanımız olmadığı için bu öneriyi es geçiyoruz. Bunun dışında kahvenizi her zaman kısık ateşte pişirmelisiniz. Çünkü yüksek ateş hemen kaynayıp kabarmasına sebep olur ve yeterince pişmesini engeller. Bu yüzden kahve kabarmaya başladığında ocaktan alın.

#7 Köpük

İyi bir Türk kahvesi, köpüğünden anlaşılır. Servis ederken verilen köpüksüz kahve gerginliğe sebep olabilir 😊 Yapmanız gerekenler çok basit. Kahveniz pişerken, yüzeye çıkan ilk köpüğü fincanlar arasında paylaştırın ve tekrar ocağa koyun. İyice kabardığında kaynamasına izin vermeden fincanlara dökebilirsiniz.

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl hazırlanır? - Kahve çeşitleri nelerdir?

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır öğrendiğimize göre bir keyif kahvesini hak ettik sanırım... Siz Türk kahvesini nasıl hazırlıyorsunuz? Mutfak tüyoları ve püf noktalar için takipte kalın 😉

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page