top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Baharatlara Yakın Bakış - Zerdeçal

Türk mutfağı, baharat çeşitlerinin çok fazla kullanıldığı yemek tarifleri içerir. Nefis ve pratik yemek tariflerine ekstra lezzet katan baharat çeşitlerine yakından baktığımız bu seride sıra zerdeçala geldi. Son zamanlarda diyet yemek listelerinde sık sık kullanılan ve körinin içindeki 10 baharat çeşidinden biri olan zerdeçal nasıl kullanılır ve zerdeçal neye iyi gelir diye merak ediyorsanız sizi aşağıya alalım...


Zerdeçal Nedir?

Hint mutfağının öne çıkan baharatlarından biri olan zerdeçal baharatını sarı rengiyle ve “Hint safranı” ismiyle tanırız. Zencefilgiller familyasından bir kök bitki olan zerdeçal baharatı, sarı veya mor-pembe renkli çiçekleri olan bir bitki türüdür. Farklı iklim koşullarına adapte olamadığı için Türkiye’de yetiştirilemez ve anavatanı Doğu Hindistan’dır. Tropik iklim gösteren Asya bölgeleri, Çin, Pakistan ve Bangladeş’te yetiştirilir. Körinin ana maddesi olan zerdeçal nasıl kullanılır diye merak edenler için pratik tarifler hazırlamak çok kolay. Çünkü zerdeçal pek çok tatlı- tuzlu yiyecekler ile içecekleri tatlandırmak için kullanılır. Süt, smoothie ve bitki çaylarının içerisinde tüketilebilirken kek ve pasta gibi hamur işi tariflere renk vermek için de kullanılır. Yoğun sarı renk pigmenti içerdiği için kozmetik ve tekstil alanlarında da kullanılabilen zerdeçal baharatı, kullanım alanlarının fazlalığı ile dikkat çekiyor.


Eski zamanlarda turnusol kağıdı yerine zerdeçaldan yapılmış kağıt kullanılırdı. Asya iklim şartlarına uygun olarak yetişen zerdeçal baharatı, Hindistan’da çağlar öncesinden beri biliniyor. Antik Mısır’da zerdeçalın cilde iyi geldiği bilindiği için kürlerin içerisinde kullanılırdı. Baharat olarak kullanılması için bitkinin temizlenip kaynatıldıktan sonra kuruyan köklerinin öğütülmesi gerekir. Böylece yemek tariflerinde kullandığımız toz zerdeçal elde edilmiş olur. Toz zerdeçal ışıkta bozulduğu için karanlık ortamda veya ışıktan koruyan kaplarda saklanmalıdır.


Zerdeçalın Faydaları

Çağlar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmış olan zerdeçal baharatının faydaları oldukça fazladır. Hindistan’da geleneksel ve doğal bir tedavi yöntemi olarak Ayurveda’da kullanılır. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler günlük 1-2 kaşık zerdeçal tüketebilir. En fazla yoğurda ve süte karıştırılarak tüketilen toz zerdeçalın vücudumuza faydaları şöyledir:


  • Toz zerdeçal ile hazırlanan kürler cilde uygulandığında sivilce, egzama, sedef ve yara izlerine iyi gelir. Elbette alerjik reaksiyon kontrolleri yapılmalıdır.

  • Cildin renk tonlarının eşitlenmesi için kullanılabilir.

  • Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal baharatı kalp ve damar hastalıkları ile metabolik sendroma karşı korur.

  • Çocuklarda zeka gelişimini destekler

  • Hafızayı ve bilişsel fonksiyonları güçlendirir.

  • Depresyon, alzheimer gibi pek çok nörolojik ve psikolojik rahatsızlığın tedavi sürecinde kullanılır.

  • İçeriğindeki kurkumin sayesinde hastalıkların ilerlemesini yavaşlatır.


Günlük önerilen dozlarda tüketilen zerdeçalın faydaları oldukça fazladır. Yemek tariflerine lezzet katan baharat çeşitlerini öğrenmek için takipte kalın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page