top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Baharatlara Yakın Bakış- Zencefil

Doğanın sunduğu güzellikler ile faydalar saymakla bitmez. Sadece keyif ve damak zevki niyetiyle tükettiğimiz gıdalar bile vücudumuza pek çok yarar sağlayabilir. Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz ve en az 4-5 çeşidine yer verdiğimiz baharatlar böyledir. Lezzet, koku ve fayda yönünden son derece zengin olan baharatlara yakından bir bakış attığımız bu seride, bilmediklerimizi öğrenmek için kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.


Zencefil Nedir?

Kış geldiğinde adını daha sık duyar olduğumuz zencefil, mutfaklarımızda hem toz hem de taze halleriyle kullanılabiliyor. Zencefilgiller familyasından olan bitkinin boyu bir metreye kadar ulaşabilir ve sarı-kırmızı renkli çiçekler açar. Elbette bizim kullandığımız bölümü toprağın altında kalan kök kısmıdır. Baharat ve ilaç yapımında kullanılan zencefil Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam gibi tropik ve yarı tropik ortamlarda yetişir. Çörek, gazoz, turşu ve reçel yapımlarında sık sık kullanılırken baharat olarak pek çok yemek tarifine aroma katması için ilave edilir. Taze zencefil bitkisinin %80’i, kuru zencefilin ise %10’u sudan oluşur. 1 çay kaşığı toz zencefil, günlük mangan ihtiyacının %79’unu karşılamak için yeterlidir.


Tarihte Zencefil

İnsanlık tarihinde 3000 yıldır yer alan zencefil, her zaman çok değerli görülen bir bitki olmuştur. Asur, Babil, Mısır ve Roma medeniyetlerinin mutfaklarında yer almıştır. Roma imparatorluğu döneminde takas sisteminin önemli bir parçası olan zencefilin bir kilosunun, bir koyuna eşdeğer olduğunu gösteren belgeler bulunmaktadır.

İlk olarak Çin’in Güneyinde yetiştirilmiş olan bitki kervan yollarıyla Orta Doğu ve Avrupa’ya gönderilirdi. Aradan geçen uzun sürede kuruduğu için, bu bölgelerde kuru ve toz halde kullanma geleneği yaygınlaşmıştır. Orta Doğu, Hindistan ve Çin halkları tarafından uzun uzun sözü edilmiş olan zencefil şifalı görüldüğü için kutsal olarak görülmüştür. Kutsal metinlerde yer alan tasvirlerde, cennete giren kişinin zencefilli içeceklerle karşılanacağından bahsedilmiştir.


Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Bu değerli bitkiyi sürekli görüyor ve kullanıyoruz ancak zencefilin faydalarını biliyor muyuz?

  • Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan zencefil hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.

  • Mide ağrısı ve bulantısına iyi gelir. Ayrıca ishal gibi bağırsak bozukluklarının önüne geçer.

  • Vücut ısısını arttırır ve toksinlerin atılmasına destek olur. Bu sebeple kış aylarında ve diyet listelerinde yer verilen bir gıdadır.

  • Bağışıklığı güçlendirici etkisi sayesinde enfeksiyona karşı tepkileri hızlandırır.

  • Sinir uçlarına etki ederek ağrıların azalmasını sağlar ve ağrıya sebep olan iltihaplanmaları hafifletir.

  • Adet sancısı ve krampları hafifletir.

  • Düzenli kullanıldığı zaman kalp krizi ve inme ihtimallerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.


Günlük kullanılması gereken zencefil dozu 1,2 gr olarak belirlenmiştir. Fazla tüketimi sonucunda yan etkiler görülebildiği için dikkatli kullanmanızı öneririz. Ne de olsa her şeyin fazlası zarar.

Binefis ailesi olarak zencefilin faydalarından bahsettik. Baharatlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bizi takipte kalın! 😉

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page