top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Baharatlara Yakın Bakış: Tarçın

Hoş kokusu ve tadı ile özellikle tatlıların aranan yüzü olan tarçın, üzerine konuşulması gereken bir baharat. Uzakdoğu’nun geleneksel tıp yöntemleri arasında bulunan tarçını, günümüzde de şifa niyetine tüketiyoruz. Çaylar ile besin takviyelerinde tercih ettiğimiz mis kokulu baharatın detaylarını inceleyerek ne tükettiğimizi öğrenelim.



Tarçın Nedir?

Tarçın, defnegiller familyasından olan ağacın kabuğundan elde edilen bir baharattır. Ortalama bir ağacın boyu 18 metreye kadar büyüyebilir ve tropik ortamları sevdiği için Endonezya, Sri Lanka, Madagaskar, Malezya ve Bangladeş’te yetişme oranı fazladır. Cinnamomum cinsi ağaç kabuklarının silindirik şekilde sıyrılması ile aktarlarda sıkça gördüğümüz çubuk tarçın elde edilir. Son derece sert ve dayanıklı olmasının sebebi budur. Genellikle çay, şerbet ve suların tatlanması için kullandığımız çubuk tarçınlar ağacın odunsu kısımlarının ayrılmasının sonucudur. Kullanım kolaylığı ve çeşitliliği nedeniyle çoğunlukla toz halini tercih ettiğimiz bu baharat, hem tatlı hem tuzlu yemek tariflerinin içerisinde kullanılır.


Tarihte Tarçın

Antik çağlardan bu yana kullanılan tarçın, o kadar değerli kabul edilmiştir ki tanrılara ve krallara uygun bir armağan olarak görülmüştür. İlk olarak MÖ. 2800 yılındaki Çin yazıtlarında karşımıza çıkıyor ve ardından Mısırlıların Çin tarçını kullandığı biliniyor. Mısır medeniyetinde mumyaları korumak için hazırlanan bileşenlere, güzel koku vermesi amacıyla ekleniyordu. Eski Ahit’te bile vaftiz törenlerinde kullanılan kutsal yağın içerine karıştırıldığından bahsedilir.

MS. 65 senesinde Roma İmparatoru Nero’nun, ikinci eşi Poppaea Sabina’yı öldürmesi üzerine yapılan cenaze töreninde, eşinin bedeni yakılırken tüm tarçın çubuklarını ateşe attığına dair bir hikaye vardır. Bu hareketi, kendini bir nebze olsun affettirmek adına yaptığı sembolik bir davranış olarak görülür.


Tarçının Faydaları Nelerdir?

Peki mis kokulu tarçının faydaları nelerdir? A, C, E ve K vitaminleri açısından zengin olan tarçın magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller içerir. Her gıdada olduğu gibi gereğinden fazla tüketilirse alerji gibi yan etkiler gösterebilir. Ancak doğru miktarlarda tüketildiğinde faydaları saymakla bitmez.

  • Ağız sağlığı için çok faydalı olduğu için ağız kokusu ve diş ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

  • Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı destekler, uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

  • Özellikle üst solunum yolu hastalıkları gibi kış rahatsızlıklarında bitki çaylarına karıştırılarak tüketildiğinde, boğaz ağrısının hafiflemesini sağlar.

  • İnsülin direncini büyük ölçüde azaltabilir ve şeker tüketme isteğini baskıladığı için tatlıların üzerine serpilerek tüketildiğinde porsiyonları küçültmek için oldukça faydalıdır.

  • Konsantrasyon arttırıcı ve hafıza güçlendirici etkisi olduğu bilinir.

  • Regl sancılarının azaltılmasında etkili bir rol oynar.

  • Kan şekeri seviyesini düşürdüğü için yemeklerden sonra kan dolaşımına giren glikoz miktarını düşürdüğü görülmüştür.

  • Metabolizmayı hızlandırdığı ve tokluk hissi yarattığı için kilo verme diyetlerinde tercih edilir.


Tarçını kullanmayı sevdiğiniz yemek tarifleri neler? Tarçının faydalarını daha önce duymuş muydunuz? Baharatları daha iyi tanımak için bizi takip etmeyi ve enfes yemek tarifleri için kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page